La Chişinău Anul Nou vine cu o nouă guvernare legitimă. De fapt, aceeaşi. Doar o parte dintre scaune au fost schimbate între cei care au deţinut puterea în Republica Moldova până la alegerile din luna noiembrie. Partidele aflate în Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), după mai bine de o lună de negocieri şi dispute, au reuşit să ajungă la un numitor comun: Marian Lupu - preşedinte al Parlamentului şi totodată preşedinte interimar al republicii, Vlad Filat - premier.
Fără îndoială, acest nou acord între PLDM-ul condus de Vlad Filat, PD-ul condus de Marian Lupu şi PL-ul condus de Mihai Ghimpu, adică AIE, vine să aducă o nouă rază de speranţă celor care cred în misiunea de integrare în spaţiul UE al micii republici de la stânga Prutului. O rază e speranţă capabilă de realizare pe termen scurt la fel ca soarele în plină iarnă. Însă şi această amăgire poate fi bună la ceva. Oricum ar fi privită noua înţelegere politică, Republica Moldova, singură, nu are nici forţa, nici capacitatea de a-şi decide singură soarta.
Să privim cu atenţie dialogul plin de „ghiers” politic dintre Mihai Ghimpu şi Marian Lupu, la momentul semnării protocolului: "Acord cu ghimpi şi cu lupi", a spus Ghimpu. "Şi nu cu unul", a adăugat, zâmbind, Lupu. Cu nimic mai prejos, Filat a concluzionat: "Purcedem la o nouă etapă, avem de lucru, urmează să ne găsiţi la reşedinţa de stat, dar, de ce nu, şi la restaurante". Nu vă seamănă acest dialog cu spectacolul politic dâmboviţean? Cu băşcălia celor care dincolo de cuvinte nu reuşesc să producă nimic concret, măsurabil? Lipsa de seriozitate cu care vechea-noua alianţă de la conducerea Republicii Moldova îşi începe noul mandat, transpiră relaxarea şi convingerea că celor din AIE li se cuvine puterea. Lupu, Ghimpu şi Filat nu mai au emoţii. Au luat puterea, negociind doar ei ştiu ce şi cu ce compromisuri, iar acum au trecut la bancuri. Dorinţa de a transmite basarabenilor o stare de relaxare nu poate fi realizată prin glume. Cu astfel de glume de cele mai multe opri proaste, la care la inceput s-a hăhăit şi s-a râs prosteşte, România a ajuns unde a ajuns în ultimii 6 ani. Cât o priveşte pe Republica Moldova, oricum ea se află mult în spatele României. Te şi miri că liderii politici mai au timp şi chef de glume. Însă, aşa poetic şi plin de veselie, basarabeanul rezistă oricăror vremuri, mai ales că pe tot întinsul Republicii Moldova cel mai bine pare să fie ... în Italia, Germania sau Rusia!
Cum vor rezolva cei din AIE problema preşedintelui republicii rămâne însă un mister. Aceeaşi piatră de încercare a stat şi în calea fostei AIE. Acum ar trebui să fie ceva mai simplu pentru că celor trei partide de la guvernare le lipsesc doar două voturi pe care au ca singură opţiune să le primească de la parlamentarii comunişti. În vechea guvernare, timp de un an şi jumătate nu au reuşit să convingă nici măcar un parlamentar al PCRM să le dea votul. Rămâne de văzut ce va fi...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu